Fan-kultur sprungen ur TV-spel och tecknade serier

Touhou CC-BY-NC-SA Flickr user W1N9Zr0

Touhou cosplay, ett exempel på ett fan-uttryck baserat på spelet – CC-BY-NC-SA Flickr user W1N9Zr0

I projektet Musikalsk oplevelsesdesign utforskar vi som bekant hur konsertformatet Joystick kan utvecklas vidare, ett format som tar avstamp i musik skapad för TV- och dataspel. En central del i TV- och dataspelskulturen är media skapad av fans, och en av workshopdeltagarna delade på Joystick-bloggen med sig av sina erfarenheter från området.

Anton skriver att bland de bästa exemplen på “medskapande fans” som kommit från spel har spelserien Touhou i botten. Det som skiljer detta spel från andra i samma genre är att det finns story bakom allt som sker i spelen och att det runt detta spel finns väldigt engagerade fans.

Anton lyfter också fram den senaste versionen av My Little Pony som ett exempel på en kulturyttring vars fans har en skaparglädje utan dess like, och de skapar allt ifrån spel, musik och egna avsnitt av serien.

Läs hela Antons inlägg på Joystick-bloggen.