Barn skapar scenografi till familjeföreställning med Det Kongelige Kapel

På vilket sätt kan man få barn att känna sig engagerade och mer delaktiga inför en konsert med en symfoniorkester? Ett sätt kan vara att låta barn lära sig mer om musiken innan själva konserten och få vara med att skapa scenografin. Skolklasser och barnfamiljer bjuds nu därför in till ett flertal workshops inför en familjeförställning med Det Kongelige Kapel på Operan i Köpenhamn.

Skuggspel CC:BY Medea

Workshop där man experimenterar med skuggspel – CC:BY Medea

Konceptet görs inom ramen för Interregprojektet Musikalsk Oplevelsesdesign och består av ett team medarbetare från Det Kongelige Teater tillsammans med forskare, studenter och utvecklare från Danmarks Designskole och Malmö högskola. Tillsammans undersöker de hur publikgrupper kan vara medskapande i produktioner och utveckla ett koncept för hur barn kan bidra till att skapa scenografi till en föreställning. Föreställningen baseras på det musikaliska äventyret Peter och vargen samt Camille Saint-Saëns verk Djurens karneval. Sviten skildrar en musikalisk djurparad med bland annat majestätiska marscherande lejon, tunga elefanter och graciösa svanar.

Ett par timmar innan föreställningen kan barn delta i en skuggspelsworkshop och bidra till scenografin genom att göra elefanter, lejon och svanar, vilka kommer att projiceras under konserten. I workshopen får barnen arbeta med musik och de olika djurens rörelsemönster. Barnen kan skära siluettdjur i papp, men också experimentera i digitala skuggspelstationer, där de kan göra helkroppsskuggor med hjälp av Kinectsensorer. Barnens skuggor spelas in och en “video artist” livemixar sedan barnens skuggor på scenen under konserten.

Läs mer om konserten här och fler bilder från workshopen hittar du i denna samling på Flickr.