En dialog mellan den verkliga staden och den musikaliska staden

För en tid sedan skrev vi om kompositören Tod Machovers arbete med att skapa ett musikstycke i samarbete med Torontos invånare (läs det här). Nu har Machovers arbete gett resultat i ett symfoniskt stycke som Machover själv beskriver som “a dialogue between the real city and the musical city”.

Toronto - Image credit Flickr user Duane Storey CC:BY-NC-ND

Toronto – Image credit Flickr user Duane Storey CC:BY-NC-ND

I ett videoklipp på BBC intervjuas Machover och några av de personer som deltagit i projektet. Machover säger:

Toronty Symphony is a brand new piece where I’ve asked the citizens of Toronto … to collaborate and participate in creating the piece from scratch. The first part of the piece is a combination of real sounds from the city. I asked people to record their favorite sound of Toronto, or the sound they liked the least. With school kids, we used software from MIT called Hyperscore. The orchestra comments [on what the kids composed using Hyperscore] and go from a real subway sound to the trumpet taking over the subway sound; sounds of the strings that are all of a sudden taken over by the sounds of the beach. It’s kind of a dialogue between the real city and the musical city.

Se hela videon om Toronto Symphony.

Titta också på videon nedan där dirigenten Peter Oundjian intervjuas om projektet.